Tillbaka till dinarattigheter.se

För lärare

klicka här för att

lämna sidan nu!

arrow-icon
arrow-icon

Klicka för att

lämna sidan nu!

Du är född till att göra skillnad

Melissa Delirs bok ”Du är född till att göra skillnad” (2014) kan ses som ett långt, innehållsrikt och personligt brev till läsaren – inte minst flickor som själva lever med hedersrelaterade normer. Här får vi möta en ung kvinna som generöst, ärligt och med hopp i rösten vill dela med sig av sina erfarenheter.

Hon inbjuder oss till att följa med henne in i sin berättelse från det ögonblick hon rymde hemifrån med femton kronor på fickan som hon hade lånat av sin syster till där hon är i dag som färdigutbildad idrottslärare med egen lägenhet, körkort och bil.

Vägsträckan Melissa har gått mellan då och nu är minsann ingen enkel raksträcka. Ibland låg dimman tjock framför henne då hon inte visste vem hon var eller vart hon var på väg. ”Jag ville varken gå ut genom livets dörr som var min framtid eller gå tillbaka till det som skadade mig. Jag visste inte riktigt vad jag kände. Det var för många känslor som kvävde min själ och som förlamade mitt sunda förnuft.” skriver hon.

Melissa berättar om förlamande ögonblick av ensamhet, hemlängtan, hopplöshet. Men också om de små vardagsstegen som fick henne på fötter igen, och fortsätta gå – ibland även med fasta steg, med kampvilja och envishet.

Längs med vägen fanns också hjälp att få, goda människor och varma vänner som gav henne stöd. ”Genom mina ord är jag inte långt borta från dig.” skriver Melissa i sitt långa brev till en syster som befinner sig i en situation som liknar hennes.

Hon önskar vara en sådan medsyster längs med vägen, en som känner tårarna därför hon själv sörjer över det förflutna, en syster som vet mycket om vreden och hur den kan bli till en god kraft i skapande av den framtid som varje flicka och kvinna har rätt till.

Melissa Delir

Omslaget till boken ”Du är född till att göra skillnad”

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se