Tillbaka till dinarattigheter.se

För lärare

klicka här för att

lämna sidan nu!

arrow-icon
arrow-icon

Klicka för att

lämna sidan nu!

Information till skolungdomar

Äktenskapsåldern är i Sverige 18 år. Personer under 18 år ska inte vara gifta.

Detta betyder emellertid inte att du inte får ha pojkvän eller flickvän. Detta är ok, men att vara gift innebär stora förpliktelser och det ska du som barn inte ha.

Är du under 18 år och dina föräldrar vill att du gifter dig, gör de fel. Detta är inte tillåtet för föräldrar att göra. Föräldrar får aldrig – även när du är över 18 år – bestämma vem du ska gifta dig med.

Är du under 18 år och dina föräldrar eller andra i din familj eller släkt genom tjat eller påtryckningar försöker få dig att gifta dig, bör du kontakta skolkurator eller annan person i skolan. Går du inte i skolan kan du få stöd hos ungdomsmottagningen eller av socialtjänsten.

Som barn är du beroende av dina föräldrar och de får inte använda detta mot dig. Även om dina föräldrar anser att de gör rätt, så anser den svenska staten att de gör fel. Du är för ung för att gifta dig, du bör istället satsa på din utbildning och ge dig själv möjligheter att förverkliga dina drömmar. Du bör umgås med andra ungdomar, studera, idrotta, ha fritidsverksamheter och gå på disco.

Försöker dina föräldrar genom övertalning, hot eller bestraffning få dig att gifta dig, så kan du få stöd och skydd mot detta och dina föräldrar kan eventuellt straffas för detta. Även om de inte utsätter dig för påtryckningar, men du vet att de planerar ett äktenskap för din del, så är detta fel. Du har kanske hört dina föräldrar eller andra vuxna prata om detta, och du vet med dig själv att detta är helt fel, då säger svensk lag att du har rätt och dina föräldrar fel.

Ditt liv pågår nu och du ska inte offra det för andras skull. Du kanske känner att du inte klarar att stå emot dina föräldrar, som en flicka sa: ”jag kommer att säga ja mot min vilja”, då ska du ta kontakt med vuxna i skolan som kan hjälpa dig.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se