Här får könsstympade hjälp

Vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus i Göteborg är en av två specialistmottagningar i Sverige som stöttar utsatta tjejer och kvinnor som har könsstympats. Här finns gynekolog, barnmorska och kurator som ger rådgivning, stödjande samtal och behandling av fysiska besvär som uppkommit på grund av könsstympning.
Kärleken är fri har besökt Vulvamottagningen och bland annat träffat barnmorskan Anna.

Hur kan tjejer och kvinnor få hjälp?
– Vulvamottagningen tar emot tjejer från 13 år. Om tjejerna är över 15 år så behöver deras familj inte få reda på att de besökt mottagningen. Det går att ringa och mejla till mottagningen för råd och tidsbokning. Behövs det en tolk så anlitar vi en telefontolk. 
För att komma till Vulva-mottagningen behövs en remiss. Det går att få genom ungdomsmottagningen eller skolsköterskan. Du kan också själv skriva en så kallad egenremiss till gynekologimottagningen, du hittar den på Angereds Närsjukhus hemsida.

Vad kan man få hjälp med på en ungdomsmottagning?
Ungdomsmottagningen är ett bra första steg om man vet att blivit utsatt för könsstympning eller misstänker det och vill bli undersökt. Ungdomsmottagningarna är ofta lättillgängliga, och personalen där har stor kunskap. De kan som sagt skriva en remiss till närmaste klinik för vidare undersökning och hjälp. Både från ungdomsmottagningen och vår sida är det viktigt att förmedla till tjejerna och kvinnorna att det inte ska göra ont att ha sex. Man ska inte bara stå ut. Sök hjälp och kolla upp varför du har ont, det kan vara flera olika orsak

Vad brukar ni hjälpa tjejer och kvinnor med på Vulvamottagningen?
Många tjejer och kvinnor som kommer till oss vill bli undersökta för att få veta vad de har utsatts för, vilken typ av könsstympning. Efter det kan vi ge råd om det är något som går att korrigera. Men det är hela tiden tjejen själv som bestämmer om hon vill göra exempelvis en öppningsoperation. Inför en förlossning bör en öppningsoperation göras i förväg för att underlätta under själva förlossningen.

Vad kan andra som möter tjejer och kvinnor i sitt yrke göra hjälpa?
Våga fråga och fråga alla! Det är ett svek att inte fråga av rädsla för vad du ska få för reaktion. Alltifrån förskolepersonal som tror att det kan vara en missbildning hos flickan eller gynekologen som tar ett cellprov. Det kan vara svårt att veta vilken formulering eller benämning man ska säga. På Vulvamottagningen har vi erfarenhet från att vissa tjejer inte vill att man säger könsstympning, även om det är den förutbestämda kliniska termen. Detta eftersom stympning kan vara ett straff som brottslingar får i deras ursprungsländer, såsom att förlora en hand eller arm. Och dessa tjejer och kvinnor har inte gjort sig skyldiga till något brott. En del föredrar att man säger omskärelse. Men man kan fråga tjejen eller kvinnan om hon har utsatts för en operation, blivit klippt eller skuren.

Det viktigaste är att veta är att det finns hjälp och stöd att få.

Vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus i Göteborg.

Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se