Vad händer om jag söker stöd?

Varje kommun har ett ansvar och en skyldighet att stödja och hjälpa våldsutsatta. Du kan därför kontakta polisen i din kommun, socialtjänsten eller en skolsköterska/kurator om du behöver stöd eller hjälp. Om du är utsatt för hedersrelaterat förtryck eller våld kan det vara svårt att förutse vad som händer efter att du har kontaktat någon myndighet eller organisation och bett om hjälp.

Via din kommun ska du få den hjälp du behöver, det är din rättighet. Att vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck innebär att den som gör dig illa är en av dina allra närmaste, det vill säga släkten och familjen. Det kan vara jobbigt att anmäla sin egen familj och kan kännas extra svårt att prata med någon eller söka hjälp. Du kanske oroar dig för att du ska övertalas att ta fler steg än du är beredd att göra, eller du kanske är rädd att ingen ska förstå dina problem.

Känner du dig osäker på att direkt ta kontakt med en myndighet kan du alltid kontakta en frivilligorganisation och rådfråga innan, kanske särskilt en som inriktat sig på hedersproblematik. De har ofta både telefon, mail och kanske också en chatt, samt erfarenhet av hur det brukar kunna gå till i liknande situationer.

I menyn  kan du klicka dig fram och läsa om hur det kan gå till när man söker hjälp. Du kan även läsa sanna berättelser från ungdomar som lämnat sina familjer och hur de klarade sig.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se