Polisanmälan

Att polisanmäla

En polisanmälan görs genom att du går till en polisstation eller ringer polisens telefonnummer, 114 14. (Om brottet pågår just nu, till exempel en misshandel, ringer du 112).

Har du blivit utsatt för ett brott är det bra att göra en polisanmälan så snart som möjligt. Men om du av någon anledning inte kan anmäla just då, eller om du kommer på i efterhand att du vill göra en anmälan, kan du anmäla de flesta allvarliga brott flera år efter att brottet begåtts.

Be andra om hjälp

Om du inte vågar eller orkar göra anmälan själv kan du be om hjälp från till exempel en kompis, en förälder eller annan vuxen som du litar på. Kanske någon från skolan, ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller från tjejjouren. När du gör en polisanmälan ska den polis du pratar med informera om vilka rättigheter du har, och var du kan få stöd och hjälp. Det finns så kallade brottsofferjourer över hela landet, och på en del ställen särskilda verksamheter med stöd för unga brottsoffer.

Spara bevis

Om du har blivit misshandlad, våldtagen eller varit med om något annat grovt brott, är det bäst att gå till polisstationen. Då kan du visa eventuella skador eller andra spår, och chansen att brottet ska klaras upp blir större. Om du har varit med om sexuella övergrepp eller annat våld är det bra att spara kläderna som du hade på dig när det hände, och du ska inte tvätta dem för då kan spåren försvinna.

Gå till läkaren

Efter sexuella övergrepp och misshandel som lett till skador på kroppen är det också bra att göra en läkarundersökning, oavsett om du ska göra en polisanmälan eller inte. Det kan du göra på en akutmottagning eller vårdcentral, vid sexuella övergrepp även på en gynekologisk mottagning. Då kan du få vård om du behöver det. På många ställen kan du också få prata med en kurator.

Gå till polisen, oavsett!

Var INTE rädd för att göra en polisanmälan om du inte har kvar kläder, om sår har läkt eller om andra bevis på vad som har hänt. Det kan bli svårare att klara ut brottet men det behöver inte vara omöjligt. När du träffar polisen får man berätta vem du är, ditt personnummer, adress och telefonnummer, vad som har hänt och vilka personer som varit inblandade. Du ska också vara beredd att berätta var brottet skedde, och vilken tid. Var INTE rädd för att polisanmäla om du inte kommer ihåg allt det här. Du kanske kommer på det när du börjar prata om det.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se