Frågor och svar

Jag får inte vara med på vissa lektioner för mina föräldrar, vad ska jag göra?

Undervisningen i den svenska grundskolan är obligatorisk. Det innebär att du inte kan vara borta från undervisningen utan giltiga skäl. Du har också rätt att till utbildning och att delta i all undervisning i skolan. Försök att prata med din lärare och berätta om ditt problem så att läraren eller skolan kan hjälpa dig att försöka medla med dina föräldrar och förklara att du faktiskt både måste och har rätt att vara med i all den undervisning som bedrivs.

Vad händer med min familj?

Både du och din familj har rätt att få den hjälp och det stöd som behövs. Det är socialtjänsten som ska se till att din familj får prata med någon om det som hänt, om de vill det.

Kan man se om jag är oskuld?

Nej, det går varken att se på dig eller i ditt underliv om du är oskuld eller inte. Oskulden brukar kopplas till något som har kallats för mödomshinnan. Den finns inte. Vad som faktiskt finns är ett slemhinneveck runt slidmynningens kanter och det kallas slidkrans. Slidkransen ser olika ut på olika kvinnor, och det går inte att se på dig om du har haft samlag eller inte. Det är inte heller alls säkert att man blöder första gången man har samlag. Sanningen är att ca 70 % av alla tjejer INTE blöder när man har samlag första gången. Det är alltså vanligare att man inte blöder än att man blöder.

Får man gifta sig innan man har fyllt 18 år?

För att få gifta sig måste man ha fyllt 18 år. Personer under 18 år ska inte vara gifta. Är du under 18 år och dina föräldrar vill att du gifter dig, gör de fel. Detta är inte tillåtet för föräldrar att göra. Föräldrar får aldrig – även när du är över 18 år – bestämma vem du ska gifta dig med.

Tidigare fanns möjligheter  till att få gifta sig innan man fyllt 18 år, om man hade särskilda skäl. Men den möjligheten har tagits bort från lagen och det finns inga skäl som kan göra att man får gifta sig innan 18 år.

Kan jag ta tillbaka en anmälan till polisen?

Nej, om du har gjort en anmälan måste polisen göra en utredning. Men att polisen gör en utredning betyder inte att det automatiskt leder till åtal. Om det inte finns tillräckliga bevis för att någon har gjort något brottsligt läggs utredningen ner. Det innebär att det inte blir någon rättegång.

Var får jag pengar ifrån om jag lämnar min familj?

Om du är under 18 år och inte kan bo kvar med din familj får du komma till en annan familj, ett så kallat familjehem. De ska se till att du har allt du behöver i form av mat, kläder och fickpengar. Är du över 18 år kan du ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten.

Var hamnar jag om jag lämnar min familj?

Om du måste lämna din familj kan du önska var du ska hamna, men det är inte säkert att du kan få komma till den stad du vill. Om du t.ex. behöver ett familjehem måste det finnas ett lämpligt hem i den stad du ska flytta till.

Om jag bryter med min familj, får jag träffa dom igen?

Vi vet att vissa tycker det är jätteskönt att få vara själv medan andra saknar sin familj. Precis i början är det ofta bra med lite lugn och ro. Om du vill träffa någon från din familj är det viktigt att det sker på ett säkert sätt. Det är inte alltid det går att träffa familjen precis när du vill, det beror helt på situationen. Socialtjänsten kan hjälpa dig att se över möjligheterna till att träffa familjen och se till att du känner dig trygg. Kanske vill du ta med en kompis eller någon som arbetar på en kvinnojour? Däremot behöver du aldrig träffa din familj om du inte vill!

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se