Sexuella övergrepp

Vad är sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp är namnet på många handlingar där någon eller några går över gränsen och gör en annan person illa på ett sexuellt sätt. Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en. Det är brottsligt.

Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja. Ingen ska göra något sexuellt med eller mot dig, som du inte vill! Din kropp är bara din, och ingen får ta på din kropp eller beröra dig på ett sätt som du inte tycker känns bra. Det är du som bestämmer!

Du har rätt att välja själv, när du vill ha sex, hur du vill ha sex eller med vem/vilka du vill ha sex. Du har rätt att ha sex 100 gånger med en person, och sedan inte ha lust på den 101:a gången. Du har rätt att inte vilja ha sex någonsin, eller att vara kåt och vilja ha sex jämt, så länge alla inblandade är med på det. Man brukar säga att sex ska vara ömsesidigt. Det enda undantaget är att en vuxen person inte får ha sex med ett barn under 15 år. Det är brottsligt. Läs mer här.

När någon gör något sexuellt med dig som du inte vill, är det ett sexuellt övergrepp. Det kan t.ex. vara att ha samlag, ta på ditt kön eller köpa sexuella tjänster. Det finns olika typer av sexuella övergrepp.

Exempel på sexuella övergrepp

  • Att någon rör ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett sätt man själv inte vill.
  • Att någon ger sexuella kommentarer som man inte vill ha, eller ger blickar som känns obehagliga.
  • Att tvingas ha sex fast man inte vill, t.ex. att tvingas ha samlag med någon eller att tvingas stimulera någon sexuellt genom exempelvis smekningar eller kyssar.
  • Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, t.ex. visar sitt kön eller onanerar.
  • Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller kan skydda sig. T.ex. för att man sover, är sjuk, är full eller drogpåverkad, eller har någon funktionsnedsättning.
  • Att någon utnyttjar att han eller hon har ett överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex. Det kan t.ex. vara ens chef, lärare eller en jämnårig som man inte vågar säga nej till.
  • Att bli fotad eller filmad, med eller utan kläder, i ett sexuellt syfte om det är emot ens vilja eller om man är under 15 år.
  • Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster. En vuxen som tittar på utan att ingripa när någon utsätts gör sig i många fall också skyldig till övergrepp.

 

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se