Vid utlandsresa

Saker att tänka på innan man reser utomlands

  • Berätta för någon du har förtroende för om din situation. Ge den personen kontakt- och adressuppgifter, kopia på ditt pass och datum när du ska komma tillbaka. Du kan även bestämma med personen att hon eller han ska ta kontakt med kommunen eller svenska ambassaden om du inte är tillbaka eller inte har hörts av vid ett bestämt datum.
  • Ta med telefonnummer och e-postadress till den person på socialtjänsten eller polisen som du har pratat med, eller till någon kontaktperson i Sverige som du kan lita på.
  • Ta med mobil och ett extra simkort till den.
  • Skriv ner eller lär dig telefonnummer och e-postadress till svenska ambassaden eller konsulatet i landet man reser till.
  • Skriv ner kontaktuppgifter till släktingar eller vänner i landet du åker till, som du tror kan vara beredda att hjälpa dig.
  • Skaffa information om vilka lagar som gäller för exempelvis äktenskap och vilken hjälp du kan få i det land du ska resa till. Du kan ringa till utrikesdepartementet eller till en frivilligorganisation.

Behöver du någon att prata med och få råd? Chatta anonymt med oss på Kärleken är fri. Vi som svarar har kunskap och erfarenhet av tvångsäktenskap och barnäktenskap och kan hjälpa dig i din situation. Klicka här för att komma till chatten.

Risker med att resa utomlands:

Många giftermål sker utomlands. Om du tror att det finns risk att du kommer att bli tvingad att gifta dig om du reser utomlands ska du försöka förhindra resan eftersom det är svårare för svenska myndigheter att hjälpa dig när du är utomlands. För att få hjälp att förhindra resan kan du prata med en frivilligorganisation, polisen eller socialtjänsten.

Läs mer på: UD:s sida om hedersbrott i utlandet OBS! Här finns ingen panikknapp för att snabbt lämna sidan.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se