Rädd att bli bortgift?

Känner du dig utsatt för påtryckningar att gifta dig fast du inte vill, till exempel genom att du blir slagen, hotad, tvingad eller instängd? Om situationen är akut ska du alltid ringa 112. Om det inte är akut ringer du polisen på 114 14. Du kan också chatta med oss på Kärleken är fri här eller ringa Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50. Fler viktiga kontaktuppgifter finns här.

Tveka inte att söka hjälp

Du kan även kontakta socialtjänsten i din kommun. När socialtjänsten har stängt under nätter och helger kan du kontakta socialjouren. Numret till socialtjänsten och socialjouren kan du hitta på kommunens webbplats eller genom en nummerupplysning exempelvis 118 118 eller 118 100. Vill du komma i kontakt med polisen när du är utomlands ringer du +46 77 114 14 00.

Är du osäker, ring eller chatta med en jour

Om du inte vill gå till polisen eller socialtjänsten direkt kan du kontakta en frivilligorganisation eller en jourverksamhet som har erfarenhet av att jobba med unga som riskerar att bli gifta mot sin vilja. Det finns verksamheter både för tjejer och killar. Dit kan du även höra av dig om du är transperson. Det går att mejla, ringa eller besöka organisationen och du behöver inte säga vad du heter eller var du bor om du inte vill. En frivilligorganisation kan hjälpa dig vidare och förklara vilka rättigheter du har och vad polisen och socialtjänsten kan göra för att hjälpa dig. De kan också följa med till polisen eller socialtjänsten.

Nationell stödchatt Kärleken är fri: Chatta här eller mejla [email protected]
Jourtelefon Linnamottagningen: 020-40 70 40
Nationella kompetensteamet: Ring 010-223 57 60, måndag–fredag kl 09.00–16.00.
Andra viktiga kontaktuppgifter hittar du här.

Be om råd, bland vänner och på skolan

Prata med någon som du litar på. Du kan be den personen hjälpa dig med råd och att ta andra kontakter om du behöver det. Det kan vara en lärare, kompis förälder, kurator på skolan eller personal på en ungdomsmottagning. Om det är möjligt kan du försöka prata med dina föräldrar eller andra släktingar och förklara hur du känner och försöka övertala dem att vänta med giftermål.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se