Kvinnlig könsstympning

Kvinnlig könsstympning innebär att någon skär bort delar av en tjejs underliv. Ibland kallas det också för kvinnlig omskärelse och oftast görs det när tjejen är liten.

Könsstympning är skadligt och farligt för tjejen, men ändå utförs det på vissa platser i världen. I vissa områden i världen är könsstympning en gammal tradition och man vet då oftast inte att det är skadligt och farligt. Att könsstympa tjejer/kvinnor är också ett sätt att kontrollera kvinnors/tjejers sexualitet. Det kan till exempel vara ett sätt att hindra att kvinnan/tjejen har sex innan hon gifter sig.

Tjejer/kvinnor som är könsstympade upplever olika problem som till exempel att;

  • Det är svårt att ha sex med någon annan och att det gör ont
  • Det gör ont att onanera
  • Det är svårt att kissa
  • Man får ärr som gör ont och kan bli infekterade
  • Man kan uppleva att man mår dåligt psykiskt, att man har jobbiga minnen kvar efter könsstympningen.

Könsstympning är olagligt i Sverige, den som gör det kan dömas till fängelse. Man får inte heller åka till ett annat land för att könsstympa en tjej även om det är tillåtet i det landet.

Omskärelse

Omskärelse betyder att man på killar tar bort förhuden som sitter över penisens yttersta del, ollonet, helt eller delvis. Skälen kan vara olika, som religiösa, traditionella eller medicinska. Omskärelse påverkar inte förmågan att få stånd eller att ha sex. Omskärelse är inte olagligt, men i lagen om omskärelse av pojkar framgår att ingreppet ska utföras med smärtlindring av en legitimerad läkare eller sjuksköterska. Åsikterna om omskärelse skiljer sig åt, vissa är för och andra är emot.

Du kan läsa mer på Kvinnlig könsstympning och Manlig omskärelse

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se