För dig som ung

För dig som ung har vi samlat allt som kan vara av intresse här. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare till olika teman. Du kan exempelvis läsa om dina rättigheter, hur du kan få hjälp eller läsa vanliga frågor med svar.

artikelbild-1576x820-2

Under fliken dina rättigheter kan du läsa om de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen, kvinnokonventionen, tvångsgifte och vad som står i lagen. Dessutom finns det information om hedersrelaterat våld och förtryck, myten om mödomshinnan, könsstympning, mobbning, sexualitet och mycket mer. Du kan också läsa egna berättelser från personer som själva varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Fliken Hur får jag hjälp? ger dig förslag på olika sätt att söka hjälp om du känner dig utsatt. Här finns information om vår egen chatt, polis, socialtjänst, kill-, tjej- och kvinnojourer, ungdomsmottagningen och många andra lokala stödvägar. Dessutom kan du läsa om vad som händer om du söker stöd.

Fliken som heter Frågor och svar har samlat många vanliga frågor och ger dig svar på dessa. Till exempel besvarar vi frågor som “Vad händer med min familj?”, “Kan man se om jag är oskuld?” och “Var hamnar jag om jag lämnar min familj?”. Utöver dessa frågor finns en särskild del med frågor och svar som handlar om polisen. Där finns svar på frågor som “Vad händer om jag går till polisen?” och “Var kan jag få hjälp om jag känner mig hotad?”.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se