Vi har nått 15 000 barn och unga med information om deras rättigheter | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Vi har nått 15 000 barn och unga med information om deras rättigheter

Den 21 December, 2015

Vi är halvtid med vårt Arvsfondsprojekt Kärleken är fri(2014 – 2017) och vi har tillsammans nått mer än 15 000 barn och unga sedan starten år 2014.

hjärtteckentilldinarattigheter

15 000 barn och unga har fått information om sina rättigheter och om var de kan vända sig om rättigheterna kränks.

Debatten om hedersvåld, och vem som har rätt eller inte, om hur den ska angripas, har blivit allt hårdare. Varje vecka får vi dessutom höra nyheter som vittnar om att hedersförtrycket lever vidare genom myten om mödomshinnan, balkongkast och könssegration. Men samtidigt osynliggörs och tappas bort många av de utsatta ungdomarna.

Den som är utsatt för hedersrelaterat våld har inte makt att bestämma över sitt eget liv, fatta egna beslut eller leva livet utifrån egna villkor. Ett beslut att lämna sin familj kan vara avgörande för att få tillgång till sina rättigheter. Fadime Sahindal tog det beslutet. Fadime kämpade för att få göra sin röst hörd och vara med och förändra.

Det är snart 14 år sedan Fadime mördades på grund av att hon blev kär i ”fel” kille. Fadime visste vad kärlek handlade om. I januari uppmärksammas årsdagen av Fadimes bortgång runt om i landet. Det borde vara en självklar rättighet att själv få välja sin partner utan att behöva kämpa för det, utan att riskera livet för det. Men det är inte verkligheten för alla.

Fadime, du och jag skulle nästan vara jämngamla. Jag önskar att vi hade fått träffats i verkliga livet och fått samarbeta i arbetet med att stärka flickors och pojkars rätt till ett liv fritt från begränsningar. Men jag har träffat många av dina medsystrar. Jag hoppas och tror, att du vet att du finns med i våra tankar och i vårt arbete. Varje dag, varje timme, varje minut. Du är en förebild för så många och tack vare dig har vi förstått hur viktigt det är att få välja, känna och uppleva kärlek.

Många av de utsatta får aldrig göra sina röster hörda eller vara med och förändra. De får inte själva vara en del av debatten. Under varje skolvecka inom DHK och KÄF möter vi barn och unga som inte får uppleva eller välja sin kärlek. Det är dessa röster och Fadimes röst som vi måste lyssna på för att vi ska kunna motverka hedersrelaterat förtryck och våld.

Genom att låta de utsatta göra sina röster hörda kan vi ge dem viss del av den makt de har rätt till. Det är först då Sverige och vi alla tillsammans kan dra vårt strå till stacken och lyckas tillgodose alla barns rätt till ett liv fritt från våld och förtryck.

Tack Fadime att du vågade ta kampen före oss andra!

/Sara Mühling Huvudprojektledare Kärleken är fri(2014 – 2017)

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se