Reflektioner från Almedalen: Vågar vi stå upp för alla barns rättigheter? | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Reflektioner från Almedalen: Vågar vi stå upp för alla barns rättigheter?

Den 3 July, 2015

Efter en tidig morgon med flyget från Linköping stod vi där på scenen för att prata om det viktiga arbetet vi gör tillsammans varje dag.

Att alla barn ska ha samma rättigheter och att det inte ska avgöras beroende på vilken könsidentitet, grupptillhörighet eller familj barnet har. Det som slår mig där och då är att frågan inte får komma upp på den politiska agendan lika ofta som förr. Det känns som att det finns en rädsla nu, för att göra fel.

När jag startade upp vårt samverkansprojekt Det handlar om kärlek tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland för snart sju år sedan diskuterades hedersrelaterat våld och förtryck kontinuerligt och fanns alltid med på agendan. Vi måste alla dagar om året våga prata om det, för att frågan ska ha en chans, för att de utsatta ska ha en chans att få sina rättigheter till ett liv fritt från våld, kränkningar och hot. Det får aldrig finnas ett hänsynstagande när ett barns rättigheter kränks.

En person kom fram efter seminariet och berättade vad Kärleken är fri (2014-2017) hade gjort för hennes elever. Allra mest för en. En som vågade söka stöd efter att ha sett teaterföreställningen KÄRLEKEN ÄR FRI!? En som vågade tro att det inte är okej att bli utsatt för hot, kontroll och begränsningar. Det ger mig hopp igen. Det visar att vi kan göra skillnad. Även om målgruppen inte fanns med i Almedalen, så fanns där de aktörer som kan påverka deras liv för all framtid.

I höst fortsätter skolturnén med Det handlar om kärlek och skolturnén med Arvsfondssatsningen Kärleken är fri (2014-2017) rullar vidare till Göteborg, Partille och Örebro. Frivilligorganisationer och myndigheter samverkar och går tillsammans ut och informerar barn och unga om deras rättigheter för att stärka dem. För att visa det finns vuxna som alltid kommer att stå upp för dem.

Vi måste fortsätta våga prata, diskutera och debattera om hedersrelaterat våld och förtryck. Vi får aldrig vara rädda för att stå upp för barn och ungas rättigheter!

Ha en fin sommar!

/Sara Mühling, Nationell projektledare för Kärleken är fri(2014- 2017)

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se