Kärleksveckor på Örebros gymnasieskolor | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Kärleksveckor på Örebros gymnasieskolor

Den 16 January, 2017

Tisdag 17/1 startar Arvsfondsprojektet Kärleken är fri (2014-2017) i Örebro tillsammans med teaterföreställningen KÄRLEKEN ÄR FRI!? Syftet är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck samt stärka värdegrundsarbetet i gymnasieskolorna.

tva-hander-som-slar-knogarna-mot-varandra-och-har-karleksarmband– Över 3000 elever kommer att ta del av projektet och det är gymnasieskolornas största värdegrundssatsningar någonsin, säger Peter Strand, kurator och delprojektledare Kärleken är fri (2014-2017) i Örebro.

Teaterföreställningen KÄRLEKEN ÄR FRI!? kommer att spelas under v.3-7 på Tegelbruket. Efter pjäsen följs arbetet upp på varje skola av våra processledare och genom temaveckor om mänskliga rättigheter på varje skola. Det ger eleverna möjlighet att prata om rätten till sin kropp, sin sexualitet och ett liv fritt från våld och förtryck.

I samverkan med Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland, Länsstyrelsen i Örebro län, Tegelbruket och Örebro Länsteater kommer vi informera, utbilda och implementera frågor om hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i nära relation. Vilket är högaktuellt inte bara i Örebro utan även nationellt.

Satsningen ska ligga till grund för ett fortsatt aktivt värdegrundsarbete, där mänskliga rättigheterna, jämställdhet och likvärdighet genomsyrar handlingsplanen ”våld i nära relationer” som skall implementeras på gymnasieskolorna.

Offentliga föreställningar under Fadimedagarna

Den 21 januari 2017 är det 15 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen där hon lyfte upp frågan med hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan 2016 hedrar Riksorganisationen GAPF Fadime i samarbete med flera organisationen en rad städer i Sverige.

  • 19 januari på Tegelbruket, Örebro
    Beston Kalefa, ungdomscoach på Tegelbruket, ger sin föreläsning Vem är de skyldig? om varför ungdomar känner att deras rättigheter är underordnade föräldrarnas vilja. Direkt efteråt ges en offentlig föreställning av KÄRLEKEN ÄR FRI!? Evenemanget är kostnadsfritt – föranmälan görs på www.tegelbruket.org
    .
  • 27 januari på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se