Kärleken är fri:s skolveckor är nu i Linköping och sen fortsätter vi till Norrköping | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Kärleken är fri:s skolveckor är nu i Linköping och sen fortsätter vi till Norrköping

Den 9 March, 2017

Under turnén får eleverna på de skolor vi besöker ta del av teaterföreställningen som erbjuds av Örebros Länsteater och i klassrummen diskuterar deltagarna från samverkansgruppen rättigheter med eleverna.

Vi ger dem även kontaktuppgifter till både nationella och lokala verksamheter dit de kan vända sig om dessa rättigheter kränks.

Linköping polis och tjejjouren Beata1

Häromdagen fick jag frågan om vi på Rädda Barnen tycker att det är viktigt att jobba mot hedersrelaterat våld och förtryck. Behovet av nya uppskattningar om hedersförtryckets omfattning i både Sverige och världen är stort. Internationellt uppskattar UNFPA att det begås cirka 5 000 hedersrelaterade mord varje år. 39 000 flickor under 18 år uppskattas giftas bort varje dag och 700 miljoner av världens nuvarande vuxna kvinnor giftes bort som barn.

Mer än 125 miljoner flickor och kvinnor i dag lever med konsekvenser av att ha blivit könsstympade (WHO 2014). I Sverige uppskattas 70 000 ungdomar mellan 16-25 begränsade i sitt val av partner i äktenskap (MUCF, 2009). Utifrån den uppskattningen kan vi bara föreställa oss hur många som lever med andra begränsningar i sin vardag. Varje dag. Året om.

Den stora mängd barn och ungdomar som lever med detta förtryck och begränsningar är inte minst något som märkts i stödchatten här på dinarattigheter.se/wp-2016 där antalet stödsökande ständigt växer allteftersom fler barn och unga får kunskap om denna stödväg.

Så ja, med tanke på hur många barn och unga som lever med dessa begränsningar i både Sverige och likväl runt om i världen, är det minst sagt en viktig fråga. Ja, till och med livsviktigt att vi arbetar med detta och att mer resurser läggs på att möjliggöra det arbetet. Likväl finns det ett stort behov av mer resurser till de andra verksamheter som också arbetar med direkt stödarbete som till exempel skyddade boenden.

Linköping kärleksveckor1

Men behovet av ökade kunskaper kring hedersrelaterat våld och förtryck bland yrkesverksamma rör inte enbart hur man uppmärksammar att någon utsätts för det. Utan också för att bryta de fördomar som finns kring vilka som kan begränsas och förtrycks i en hederskontext.

Flertalet gånger får vi frågor om hedersrelaterat våld och förtyck enbart kan kopplas till en särskild religiös grupp eller kultur. Svaret är nej. Det finns ingenting som kan knyta hedersrelaterat våld och förtryck till någon särskild religion eller kultur. Med de högerextrema och rasistiska rörelserna vi ser i Sverige och runt om i världen blir det särskilt viktigt att vara tydlig och pointera detta.

Vi fortsätter och måste fortsätta att arbeta för alla barns rättigheter.

/Louise Ricknert delprojektledare Kärleken är fri (2014-2017) i Linköping och Norrköping

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se