Hedersbrott – myter och lösningar | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Hedersbrott – myter och lösningar

Den 30 November, 2016

Fatima Brobeck Khan och Negin Amirekhtiar arbetar som jurister på Sveriges enda byrå specialiserad på hedersbrott - Advokatbyrån Elisabeth Fritz. Vi har intervjuat dem om deras kamp för att inget barn eller ungdom ska leva under hedersrelaterat våld.

fatima-brobeck-khan-och-negin-amirrektiar

– Min önskan är att allt fler ungdomar ska börja känna att samhället står bakom dom och inte sviker dom. För just nu hör jag fler ungdomar tala om en besvikelse och att de inte litar på att de ska få den hjälp de är i behov av, säger Negin.

Fatima och Negin jobbar för personer som utsätts för brott bland annat genom att vara målsägandebiträde*. De brinner för sitt arbete och är flitiga föreläsare på ämnet, för allt från skolor till myndigheter och ideella organisationer. Advokat Fatima och biträdande jurist Negin menar att samhället kan göra mer för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

malsagandebitrade

– Alla yrkesgrupper som kommer i kontakt med barn och unga måste ha kunskap om hedersbrott för att kunna identifiera och hantera problematiken korrekt.

Politiker och lagstiftare måste även visa att samhället tar hedersbrott på allvar. Juristerna tycker att Sverige ska införa hedersbrott i brottsbalken för mer kännbara straff. Dessutom finns det flera myter om hedersbrott som vi måste sluta tro på.

– Vår uppfattning är att många tror att hedersbrott är knuten till en viss religion, att förövaren alltid är en man eller en person i kärnfamiljen, samt att brottsoffret alltid är en dotter eller kvinna. Hedersbrott härstamma snarare från gamla normer och traditioner och förekommer i olika religioner. Förövaren kan vara en familjemedlem eller släkting som lever i ett annat land än den utsatte. Det är viktigt att komma ihåg att brottsoffret även kan vara unga pojkar och män.

Fatima och Negin sitter i chatten fram till torsdagen den 8 november. Du kan också kontakta dem via telefon eller mejl. De har tystnadsplikt.

– Du är inte ensam. Våga be om hjälp! Det finns stöd och hjälp att få.

vad-kan-ungdomar-gora

 

 

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se