Film om nationella stödlinjen för barn och unga utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld | Kärleken är fri
Till bloggarkivet

Film om nationella stödlinjen för barn och unga utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld

Den 21 January, 2016

Idag för 14 år sedan mördades Fadime Sahindal  av sin pappa på grund av att hon ville välja sin egen partner och framtid. Hennes kamp för rättigheter och frihet är lika aktuell idag så som då.

Denna dag blir startskottet för vår kampanj för den nationella stödlinje och vi släpper därmed en kort film på två minuter om vår chatt och mejl.

Filmen har gjorts för att på ett lättillgängligt sätt sprida information om stödlinjen. Vi vill att fler yrkesverksamma vuxna, barn och unga känner till vår chatt och mejl, så att fler utsatta får det stöd de har rätt till.

”Vi har fått utstå hot och våld för att vi älskar varandra. Jag behöver se över axeln varje gång jag är med henne, så att ingen ser oss” – ”David”

I filmen får vi höra tre personer som själva varit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld berätta om deras historier. Detta gör vi för att förmedla till utsatta att de inte är ensamma och att vi är många organisationer som arbetar för att motverka hedersproblematik. Vi får även höra fem personer som ingår i stödforumet förklara vad man kan få för hjälp i chatten och mejlen.

Stödlinjen bemannas av ett nätverk av frivilligorganisationer som har kunskaper och erfarenheter av hedersproblematik som tillsammans bildat ett nationellt stödforum. Syftet med stödforumet är att koordinera, utveckla samt utöka stödet till hedersutsatta som ofta faller mellan stolarna.  Stödlinjen använder ett chattverktyg som gör att alla stödsökande är anonyma.

Medverkande i filmen är:

Melissa Delir, Författare

Anonym kille ”David”

Anissa Mohammed Hassan, Länsstyrelsen Östergötland

Sara Mühling, Kärleken är fri (2014-2017)/ Rädda Barnen

Arbresha Rexhepi, Elektra Göteborg

Sandra Sarin, TRIS – Tjejers rätt i samhället

Hoshi Kafashi, Shanazi Hjältar

Sara Mohammad, Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime

 

Arvsfondsprojektet och stödlinjen leder Rädda Barnen tillsammans med: Riksorganisationen GAPF, Elektra Göteborg, TRIS – Tjejers rätt i samhället, Shanazi Hjältar, Freezone, Linnamottagningen, Föreningen Tillsammans, Somaya Kvinno- och tjejjourer, Tjejjouren Norrköping och Brottsofferjouren Norrort.

Tack till Arvsfonden, alla medverkande i stödforumet och tack till alla på Crisp Film!

/Kärleken är fri!

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se